שמואל קליין ושות'

מגדל לוינשטיין, קומה 13.
דרך מנחם בגין 23, ת"א.

טל: 03-5604422
פקס: 03-5604442

דוא"ל:



טופס פנייה

שמואל קליין ושות' > שאלות ותשובות

חקירה ברשויות המס


הוזמנתי לחקירה ברשויות המס (מע"מ ומס הכנסה) מה עלי לעשות?

מומלץ לקבל ייעוץ מעורך דין מומחה לפני שאתה הולך לחקירה ברשויות המס. במידה והחקירה הפתיעה אותך ולא הספקת לקבל ייעוץ מעורך הדין טרם החקירה ברשויות המס, אז ל אז לפני שאתה עונה לשאלות החוקרים בקש להיפגש ולהתייעץ עם עו"ד. בכל מקרה מיד בגמר החקירה יש להתייעץ עם עורך דין ולדווח לו על מהלך החקירה.

האם יש לי זכות להיוועץ עם עורך דין לפני שאני נחקר?

זוהי זכות חשובה שניתנת לכל נחקר ואם ברצונו לנצל אותה חייבים לאפשר לו להפגש עם עורך הדין. זכות זאת אף מוקראת לנחקר על ידי החוקרים במסגרת נוסח האזהרה בחקירה עליה הוא מתבקש לחתום, שם נאמר: "זכותך להיוועץ עם עורך דין אם זהו רצונך".

האם בקשת היוועצות עם עורך דין לא תגרום לחוקרי המס לחשוב שאני אשם ויש לי מה להסתיר?

נהפוך הוא - רוב הנחקרים בעבירות מע"מ ומס הכנסה הם אנשים נורמטיביים שמעולם לא היו בחקירת מס ובחקירה פלילית בכלל. המהלך הטבעי המצופה מאותם אנשים הוא פנייה והיוועצות עם עורך דין לפני החקירה. רק אנשים שהיו כבר בחקירות של רשויות המס והם נחקרים סדרתיים לא יפנו לעורך דין וינסו תחילה להסתדר בכוחות עצמם. מאדם תמים שמעולם לא נחשף לחקירה פלילית מצפים שיהיה מאוד מוטרד מהזמנתו לחקירה ולא יראה בכך דבר של מה בכלו ולכן טבעי שיבקש להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה.

מה יכול עוה"ד לייעץ לי לפני חקירה ברשויות המס, הרי עוד לא שמעתי במה חושדים בי?

הליך החקירה של רשויות המס הינו הליך מורכב וטעון. מבחינה פסיכולוגית בני אדם הם יצורים דברנים שברובד הנפשי העמוק רוצים למסור אינפורמציה ולשתף בכל אך הם לא עושים זאת עקב מחסומים שונים. חוקר מס טוב ומנוסה יודע להסיר מחסומים אלו. מחבינה חוקית הליך החקירה כולל זכויות וחובות רבים הן של הנחקר והן של חוקר המס, אשר לאי קיומם יש משמעויות רבות לטובת הנחקר או לרעתו. קיים פער בין המציאות העובדתית כפי שחוקר המס והנחקר רואים זאת לבין המציאות המשפטית הנקבעת לפי דיני הראיות אשר רק היא זו הקובעת במסגרת הדיון הפלילי.

עורך דין יכול להסביר לך היטב את זכויותיך וחובותיך במסגרת החקירה ברשויות המס, מה מותר ומה אסור במסגרת החקירה, עו"ד יכול להצביע בפניך על כללי התנהלות חשובים שיכולים לעזור לך לעבור את החקירה בשלום ולמזער ככל הניתן את הנזקים העלולים להגרם לך כתוצאה מהתנהלות לא נכונה.

האם כדאי לספר לעורך הדין שלי את האמת?

לקוחות רבים טועים כשחושבים שאם יציגו עצמם בפני עורך דינם כחפים מפשע וכקורבנות תמימים הדבר יגרום לעורך הדין להלחם טוב יותר עבורם מתוך אמונתו של עורך הדין בצדקתם של לקוחותיו. זוהי טעות מרה והניסיון מוכיח שככל שעוה"ד יודע טוב יותר את האמת כך יוכל לייעץ ולהגן טוב יותר על לקוחותיו.

האם עורך הדין יכול לענות על שאלות החוקרים במקומי?

עורך הדין אינו יכול לענות על שאלות חוקרי המס במקומו של הנחקר במהלך החקירה עצמה,אולם עורך הדין יכל לשוחח ואף לנהל משא ומתן עם החוקרים ועם הממונים על החקירה. לנושא זה חשיבות רבה שכן לשיחות עוה"ד עם חוקרי המס והגורמים הרלוונטים ברשויות המס ומחוץ לה אין משמעות מפלילה שיכולה לשמש כנגד הנחקר כפי שיש לשיחות, בקשות ופניות לחוקרים שבאות מפיו של הנחקר עצמו. דוגמא קלאסית היא פניה של נחקר לחוקר המס בשאלה: "האם אפשר להגיע להסדר כלשהו?", פנייה זו יכולה לשמש נגדו כראשית ראייה שהרי סביר שאדם חף מפשע לא היה מציע להגיע להסדר. לעומת זאת פנייה שכזו מטעם עורך הדין לרשות המס איננה מפלילה ובעלת משמעות שונה לגמרי.

האם עורך הדין יכול להיות נוכח במהלך החקירה במע"מ או מס הכנסה?

בדרך כלל חוקרי המס אינם מאפשריים לעורך הדין להיות נוכח במהלך החקירה, הדבר תלוי ברובו ברצונם הטוב ובהסכמתם של החוקרים אשר בדר"כ מעדיפים לקיימה ללא נוכחות של עורך דין בחדר החקירות. עורך הדין יכול להיות בסביבה, מחוץ לחדר החקירות ובמידה ומתעוררת בעיה כלשהי והנחקר מבקש להיוועץ איתו עוה"ד יהיה זמין בשבילו.

האם מותר לי להקליט את החקירה שלי ברשויות המס?

מותר ואף רצוי, אולם עליך לעשות זאת בגלוי ובהסכמת חוקר המס שכן הקלטת החקירה בצורה סמויה עלולה להיחשב מעשה של שיבוש החקירה, אם ברצונך להקליט את החקירה עליך להודיע על כן לחוקר המס. כמו כן מכשיר ההקלטה וקלטת החקירה יסומנו ויישארו במשמרת החוקרים ויצורפו לתיק החקירה

האם אני יכול לקבל עותק של דפי החקירה?

על פי החוק אינך רשאי לקבל את עותק החקירה שלך. כיצד עליך לנהוג בעת גביית העדות בכלל ואת כל הנוגע לדפי החקירה בפרט יסביר לך עורך דינך באופן אישי בהתאם למהות החשדות נגדך ולמהות החקירה. במסגרת התשובה אוכל רק להמליץ לך שמיד סמוך ליציאתך מהחקירה תערוך לך תרשומת/ זיכרון דברים של כל מה שהתנהל בחקירה כולל השאלות והתשובות, הבטחות, האמרות שנאמרו,דברים שהוטחו בך, וכל המסמכים שהציגו בפנייך ואת התרשומות הזו כדאי להעביר לעורך דינך במהירות האפשרית.

האם לחוקרי מע"מ מותר לתפוס לי מסמכים בעסק?

על פי חוק מס ערך מוסף (מע"מ) יש לחוקרי המס סמכות לתפוס מסמכים וספרים בעסק, יתר על כן לחוקרים הסמכות לבקש ממך להמציא ולמסור לידייהם מסמכים שונים. ישנם סעיפים רבים ומשמעויות רבות להליכי התפיסה החל ממה מותר לתפוס, לכמה זמן, מתי ובאיזה נסיבות צריך להחזיר את המסמכים. כעיקרון צריך להקפיד שכל מה שנלקח על ידי החוקרים ירשם ויתועד במפורט ככל הניתן, יש לשאוף למצב בו הספרים והמסמכים נמסרים לחוקרים בהתאם לבקשתם ולא נתפסים מכוח סמכותם.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!