שמואל קליין ושות'

מגדל לוינשטיין, קומה 13.
דרך מנחם בגין 23, ת"א.

טל: 03-5604422
פקס: 03-5604442

דוא"ל:



טופס פנייה

שמואל קליין ושות' > שאלות ותשובות

מס ערך מוסף (מע"מ) - שאלות נפוצות


הגיע ה- 15 לחודש ועלי להגיש את הדו"ח התקופתי למע"מ אבל אין לי את הכסף הדרוש כדי לשלם את הדו"ח, מה עלי לעשות?

חוק מע"מ בנוי כך שדו"ח ללא צרוף התשלום לא נחשב כדו"ח שהוגש כמו כן נקבע שאי הגשת הדו"ח במועד הוא עבירה פלילית לכן, חשוב וניתן במקרים מיוחדים ובנסיבות מתאימות וחריגות לפנות לגורמים המתאימים במע"מ ולבקש אורכה להגשת הדו"ח התקופתי ואישור להגשתו של אותו דו"ח תקופתי במועד מאוחר יותר.

ניתן גם לפנות למע"מ בבקשה מנומקת לפריסת התשלום הנובע מהדו"ח התקופתי במספר תשלומים.

את הפניה למס ערך מוסף מומלץ לעשות באמצעות מייצג, עורך דין או רואה חשבון ומומלץ לעשות זאת עוד לפני המועד הקבוע בחוק להגשת הדו"ח וכן בנסיבות המתאימות מומלץ לצרף לפניה את העתק הדו"ח.

מה העונש הקבוע בחוק על אי תשלום הדו"ח התקופתי למע"מ?

בתחום החיוב האזרחי יוטלו עליך קנסות פיגורים, הפרשי הצמדה וריביות. בתחום הפלילי זו עבירה פלילית שהעונש הקבוע בגינה בחוק הוא עונש של מאסר. תקופת המאסר תלויה בנסיבות המקרה כגון מהי בדיוק העבירה שמיחסים לך, האם היא נעשתה בכוונה להתחמק ממס, או בנסיבות מחמירות וכדומה.

המחוקק יצא מנקודת הנחה שיתכן שבחייו של כל עסק התקיימו נסיבות שונות שבעטיין הדו"ח התקופתי לא יוגש במועדו ולכן על מנת שלא להכתים ציבור שלם של עוסקים שבתום לב ובנסיבות מוצדקות לא הגישו הדו"ח במועד בכתם ובסטטוס של עבריינים פליליים, נקבע בחוק העבירות המנהליות שניתן להמיר את העבירה בקנס מנהלי כתחליף להליך הפלילי. כיום גובה הקנס המנהלי עומד על סך של 300 ₪ לכל דו"ח בפעם הראשונה

מהם הקריטריונים להטלת אותו קנס מנהלי על ידי מע"מ?

ההחלטה האם להסתפק בקנס מנהלי או להגיש כתב אישום פלילי תלויה בהרבה נסיבות שונות וכל עוסק נדון לגופו. בדרך כלל אם זוהי העבירה הראשונה והדוחות הוגשו בסופו של דבר ואם לא נותר חוב בתיק ולא מדובר ביותר מ- 6 דוחות תקופתיים הנטייה תהיה להסתפק בקנס מנהלי.

חברה בבעלותי נשארה חייבת כספים למע"מ וכיום בבעלותי חברה אחרת עם שותפים חדשים. האם מע"מ יכול לדרוש כספים מהחברה החדשה בגין חובות של החברה החדשה?

הנושא של הרמת מסך בין חברות ובין חברה ובעלי מניותיה על ידי רשויות המס הינו נושא מורכב במיוחד ותלויי בהרבה משתנים ובנסיבותיו של כל מקרה ומקרה לרבות בהתנהגותו של החייב במס ופעולותיו, כמו כן הדבר תלוי בשאלה האם התקיים הליך פלילי נוסף להליך בעניין החוב האזרחי, נגד מי ומה תוצאותיו.

רשויות המס מודעים לתופעה של הקמת חברות חדשות והשארת חובות על שם חברה קודמת תוך הסתמכות על עקרון האישיות המשפטית הנפרדת והם מנסים להילחם בתופעה זו ומקציבים לצורך כך טיפול ומשאבים מיוחדים בדרך כלל לא די בשינוי השם או הבעלות ורשויות המס בוחנות, האם מדובר באותו תחום פעילות, אותה כתובת, אותם עובדים, אותו ציוד וכלי רכב, אותם לקוחות, אותם ספקים, אותו בנק, אותו רו"ח, מנה"ח וכיוצא בזאת.

האם אני יכול לנכות מס תשומות בגין חשבוניות מס שקיבלתי באיחור או שנשכחו במגירה וזאת לאחר שחלפו כבר יותר משישה חודשים?

חוק מס ערך מוסף (מע"מ) קובע כי ניקוי מס תשומות יכול ויעשה תוך 6 חודשים ממועד הוצאת חשבוניות המס. קיימת סמכות להאריך את המועד לניכוי מס התשומות הדבר תלוי בנסיבות האיחור ובנסיבותיו של כל מקרה ספציפי. השאלה האם מדובר באמת בטעות בתום לב או באי רישום מכוון של חשבוניות הקניות.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!